Smaki Białegostoku kuchnia kresowa i tatarska, którą musisz poznać

2 min czytania
Smaki Białegostoku  kuchnia kresowa i tatarska, którą musisz poznać

Białystok to miasto, gdzie historia i kultura mieszają się tak intensywnie jak przyprawy w tradycyjnych podlaskich daniach. To tu, na styku wpływów polskich, litewskich, białoruskich i tatarskich, powstała kuchnia, której nie znajdziesz nigdzie indziej. Jakie potrawy są tu naprawdę wyjątkowe?

Kartacze, babka i kiszka ziemniaczana ziemniaczane złoto Podlasia

Podlasie słynie z miłości do ziemniaków, ale tutejsze dania to coś więcej niż zwykłe placki. Królową stołów jest babka ziemniaczana chrupiąca z wierzchu, miękka w środku, pachnąca boczkiem i cebulą. Obok niej stoi kiszka ziemniaczana , czyli pieczona w jelicie masa ziemniaczana z dodatkami, podawana na gorąco lub na zimno.

Ale największym hitem są kartacze , czyli wielkie kluski ziemniaczane nadziewane mięsem. Ciężkie, sycące i pełne smaku to podlaska odpowiedź na pierogi, ale w wersji dla prawdziwych głodomorów. Kto raz spróbuje, ten wie, że bez kartaczy nie można mówić o kuchni Białegostoku!

Tatarski pieróg czeburek i pierekaczewnik wschodnie smaki w sercu Podlasia

Kiedyś Tatarzy osiedlili się na Podlasiu, a ich kulinarna tradycja pozostała tu na dobre. Czebureki to smażone na złoto pierogi z chrupiącego ciasta, nadziewane mięsem i przyprawami. Mają w sobie coś uzależniającego jeden to za mało!

Ale prawdziwym rarytasem jest pierekaczewnik wielowarstwowy placek nadziewany mięsem, twarogiem lub makiem, pieczony do złotego koloru. To danie, które wymaga mistrzowskiej techniki zwijania ciasta, dlatego każda gospodyni ma na nie swój własny sekret.

Podlaskie słodkości sękacz i marcinek, których nie znajdziesz nigdzie indziej

Podlasie kocha słodkości, a wśród nich dwie pozycje obowiązkowe. Sękacz to ciasto pieczone warstwa po warstwie nad otwartym ogniem, tworzące charakterystyczne słoje” przypominające pień drzewa. Jego smak jest niepowtarzalny maślany, lekko karmelowy, delikatny, ale treściwy.

A jeśli masz ochotę na coś lżejszego, to marcinek będzie idealny. To tort z cienkich warstw ciasta przekładanych śmietanowym kremem prosty, ale tak pyszny, że na jednym kawałku się nie kończy.

Podlaska kuchnia to nie tylko jedzenie to historia, kultura i tradycja zamknięta w każdym kęsie. Które z tych dań spróbowalibyście jako pierwsze? A może już macie swój ulubiony podlaski przysmak?

Autor: Sylwia Olbrych