Było coś dla duszy i ciała.

9 czerwca 2019 r na Placu Tadeusza Kościuszki w Supraślu odbył się Kiermasz zdrowej żywności i rękodzieła „NATURA I MY”. Tę edycję przedsięwzięcia zdominowały wyśmienite, swojskie wyroby 20 wystawców z różnych zakątków województwa podlaskiego. Oferta kiermaszu była niezwykle różnorodna. Stoiska oferowały: chleby, sękacze, miody, swojskie wędliny, a także naturalne kosmetyki i wyroby rękodzielnicze. Nie zabrakło również wariacji z wykorzystaniem aromatycznych ziół, które znalazły zaszczytne miejsce w sokach, herbatach, syropach i przyprawach.

Pokazy, zmagania, rywalizacja

Poza częścią wystawienniczą na gości czekało sporo atrakcji towarzyszących. Jedną z nich był pokaz kulinarny, podczas którego można było poznać recepturę i sposób przyrządzania koktajlu zdrowia, sałatki z ziołami i słonecznikiem oraz zdrowych słodyczy. Panie ze Stowarzyszenia BARWA z Rafałówki przeprowadziły warsztaty pieczenia chleba i robienia serka z ziołami.

Nie zabrakło również zmagań konkursowych. Niełatwym zadaniem były degustacja przygotowanych specjałów, a następnie wybór najlepszych. Decyzją jury konkursu „TRADYCJA I WSPÓŁCZESNOŚĆ NA TALERZU” nagrodzone zostały: przysmak z gęsi pani Małgorzaty Falkowskiej - I miejsce; miód pszczeli spadź liściasta od Pasieki Łakocie Natury - II miejsce; pasztet podwójnie zielony od Ptasiego Radia - miejsce III.

Jury przyznało również 5 wyróżnień za: rzodkiew kiszoną z Gospodarstwa Rolnego Kiszenie z Tradycją; chleb dla ducha - od Agroturystyki i Muzeum Chleba; ciastka nieowsiane – od Wojciecha Kryjana; polędwiczka z gęsi dojrzewającej – od pana Adama Falkowskiego oraz pocałunek anioła – od Podlaskiej Tradycji Alicji Gąsowskiej. Nagrody i wyróżnienia wręczał nagrodzonym wicestarosta Powiatu Białostockiego Roman Czepe.

Chcemy żyć zdrowo

Frekwencja odwiedzających potwierdziła, iż tematyka zdrowego odżywiania i życia ECO jest dziś niezwykle popularna. Dodatkowo, każdy zwiedzający mógł skorzystać z bezpłatnej analizy składu masy ciała. Później wynik można było skonsultować z dietetyczką z Centrum Dietetyki Stosowanej. Na badania pozwalające określić poziom BMI, PPM (podstawowej przemiany materii), rzeczywistą masę ciała, masę tkanki tłuszczowej, masę mięśni, zawartość wody i beztłuszczową masę ciała skorzystało 80 osób.

Organizatorem wydarzenia był Powiat Białostocki przy wsparciu Sekretariatu Regionalnego KSOW województwa podlaskiego w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zapraszamy do rejestracji w bazie partnerów KSOW

dostępnej na stronie www.ksow.pl oraz do odwiedzenia strony internetowej http://ksow.pl