Cebula, czyli warzywo powodujące łzawienie jakie są jej właściwości prozdrowotne?

Mimo że mało kto kiedykolwiek się nad tym zastanawiał, cebula to naprawdę wspaniałe warzywo. Pomijając to, że sprawia, że płaczemy, może być stosowana w prawie wszystkich kuchniach i potrawach świata. Oprócz ciekawego smaku ma wiele przydatnych właściwości. Co warto wiedzieć o cebuli?
Czym tak naprawdę jest cebula?
Cebula to nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Składa się z prawie niezauważalnej łodygi - dna - z korzeniami i przerośniętymi liśćmi, które zmieniają się w cebulowe łuski. Z pąków, które znajdują się w kątach między łuskami, wyrastają kwiaty”. Wszystkie części cebuli z wyjątkiem korzeni są jadalne po odpowiedniej obróbce. Dlaczego jednak nie możemy przygotowywać i jeść cebuli bez łez na twarzy? Ostry i ostry zapach cebuli jest spowodowany zawartymi w niej olejkami eterycznymi, które uwalniają się, gdy łuski pękają, na przykład podczas krojenia. Głównymi składnikami tych olejów są różne dwusiarczki, czyli cząsteczki zawierające siarkę. Jeśli zmieszają się z wodą, przekształcają się w kwas siarkowy. Z jednej cebulki uzyskuje się bardzo małą ilość kwasu siarkowego, dlatego nie ma to negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak z racji tego, że to bardzo silny środek, nawet mała ilość wystarczy, aby podrażnić błony śluzowe nosa i oczu. Najmniej wszystkich disiarczków w czerwonej cebuli. Można je dodawać do sałatek i spożywać na surowo.
Dlaczego warto jeść cebulę?
Jeśli cebula zostanie pocięta na małe kawałki, disiarczki w wyniku reakcji enzymatycznej przekształcają się w allicynę. Substancja ta ma właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed rakiem. Cebula zawiera również antyoksydacyjną kwercetynę, która ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz izocyjaniany, które mają właściwości przeciwzapalne. Cebula jest także bogata w witaminę C i witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na metabolizm i pracę układu nerwowego. Ponadto w cebuli się mangan i chrom. Cebula to warzywo bardzo niskokaloryczne. 100 gram świeżej cebuli zawiera tylko 40 kcal. Cebula jest dostępna w sklepach przez cały rok. Pozostaje tylko wybrać odpowiednią odmianę. Czerwone cebule są słodsze i praktycznie nie powodują łzawiące. Pozostałe odmiany są znacznie ostrze i z pewnością doprowadzą do łzawienia przy ich przygotowywaniu. Cebula jest źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Żrące dwusiarczki w tej roślinie są przekształcane w środki bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, gdy cebula jest drobno posiekana. Catering dietetyczny Białystok to sposób na to, aby w naszej diecie było zawartych więcej zdrowych warzyw jak np. cebula.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski