cebule

Mimo że mało kto kiedykolwiek się nad tym zastanawiał, cebula to naprawdę wspaniałe warzywo. Pomijając to, że sprawia, że płaczemy, może być stosowana w prawie wszystkich kuchniach i potrawach świata. Oprócz ciekawego smaku ma wiele przydatnych właściwości. Co warto wiedzieć o cebuli?

Czym tak naprawdę jest cebula?

Cebula to nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Składa się z prawie niezauważalnej łodygi - dna - z korzeniami i przerośniętymi liśćmi, które zmieniają się w cebulowe łuski. Z pąków, które znajdują się w kątach między łuskami, wyrastają „kwiaty”. Wszystkie części cebuli z wyjątkiem korzeni są jadalne po odpowiedniej obróbce. Dlaczego jednak nie możemy przygotowywać i jeść cebuli bez łez na twarzy? Ostry i ostry zapach cebuli jest spowodowany zawartymi w niej olejkami eterycznymi, które uwalniają się, gdy łuski pękają, na przykład podczas krojenia. Głównymi składnikami tych olejów są różne dwusiarczki, czyli cząsteczki zawierające siarkę. Jeśli zmieszają się z wodą, przekształcają się w kwas siarkowy. Z jednej cebulki uzyskuje się bardzo małą ilość kwasu siarkowego, dlatego nie ma to negatywnego wpływu na zdrowie. Jednak z racji tego, że to bardzo silny środek, nawet mała ilość wystarczy, aby podrażnić błony śluzowe nosa i oczu. Najmniej wszystkich disiarczków w czerwonej cebuli. Można je dodawać do sałatek i spożywać na surowo.

Dlaczego warto jeść cebulę?

Jeśli cebula zostanie pocięta na małe kawałki, disiarczki w wyniku reakcji enzymatycznej przekształcają się w allicynę. Substancja ta ma właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi oraz chroni organizm przed rakiem. Cebula zawiera również antyoksydacyjną kwercetynę, która ma właściwości przeciwcukrzycowe oraz izocyjaniany, które mają właściwości przeciwzapalne. Cebula jest także bogata w witaminę C i witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na metabolizm i pracę układu nerwowego. Ponadto w cebuli się mangan i chrom. Cebula to warzywo bardzo niskokaloryczne. 100 gram świeżej cebuli zawiera tylko 40 kcal. Cebula jest dostępna w sklepach przez cały rok. Pozostaje tylko wybrać odpowiednią odmianę. Czerwone cebule są słodsze i praktycznie nie powodują łzawiące. Pozostałe odmiany są znacznie ostrze i z pewnością doprowadzą do łzawienia przy ich przygotowywaniu. Cebula jest źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Żrące dwusiarczki w tej roślinie są przekształcane w środki bakteriobójcze i przeciwnowotworowe, gdy cebula jest drobno posiekana. Catering dietetyczny Białystok to sposób na to, aby w naszej diecie było zawartych więcej zdrowych warzyw jak np. cebula.