W miejskiej pasiece rozpoczęło się dzisiaj (24 maja) pierwsze w tym roku miodobranie. Białostocka pasieka istnieje od października 2019 roku. Liczy osiem uli.
Wybieranie miodu z miejskiej pasieki w tym roku zaczęło się dość wcześnie, podobnie jak przed rokiem. Sprawiła to dobra pogoda. Pszczoły przezimowały w dobrej kondycji i od pierwszych ciepłych dni pracują. Dzisiaj z uli został wybrany wyprodukowany przez nie miód. Ten pierwszy, wiosenny miód wytworzony jest z mieszanki nektaru wierzb, mniszków lekarskich, kasztanowców, drzew owocowych i innych roślin, które wiosną kwitną w Białymstoku.
Miejska pasieka została założona w październiku 2019 r. Na skwerze przy skrzyżowaniu ul. Jana Klemensa Branickiego i ul. Czesława Miłosza stanęło pięć uli – cztery ule zabytkowe pochodzące z różnych rejonów Podlasia (w tym jeden ok. 100-letni) oraz jeden ul współcześnie używany przez pszczelarzy.
– Pomysł utworzenia miejskiej pasieki powstał przy okazji zakładania łąk kwietnych, jako naturalna kontynuacja tego projektu. Chcieliśmy w ten sposób zwrócić uwagę naszych mieszkańców na rolę i wielkie znaczenie pszczół dla życia człowieka. Nasza pasieka jest dowodem na to, że w mieście też można żyć zdrowo, w zgodzie ze środowiskiem naturalnym. Jednocześnie chronimy owady zapylające, tak ważne dla produkcji żywności na świecie – powiedział prezydent Tadeusz Truskolaski.
Wszystkie ule zostały zasiedlone rodzinami pszczół produkcyjnych. Pochodzą z Instytutu Pszczelnictwa w Końskowoli, z gatunku Krainka, popularnie zwanego Niemką. Miejska pasieka to projekt edukacyjny. Jest elementem programu „Ochrona owadów zapylających na obszarze Białegostoku” i została wpisana do rejestru pasiek, prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Białymstoku. Opiekuje się nią doświadczony pszczelarz Mikołaj Mak.
W październiku 2020 roku założono również leśną pasiekę na terenie Lasu Zwierzynieckiego przylegającym do Alei Myrchów. Składa się z naturalnej barci wydłubanej tradycyjną metodą w pniu martwej sosny oraz dwóch kłód bartnych zawieszonych na drzewach w sąsiedztwie barci. W 2021 r. rozbudowano miejską pasiekę o kolejne dwa zabytkowe ule – jeden w formie starej kłody leżącej, wykonanej z pnia starej sosny, drugi jest ulem wolnostojącym, wydrążonym w pniu kłody sosnowej. W ubiegłym roku do pasieki dołączył kolejny ul, wykonany w kłodzie drewna. Wszystkie są zasiedlone rodzinami pszczelimi produkującymi miód, który jest wykorzystywany do promocji miasta.
Pierwszy miód z białostockiej pasieki udało się pozyskać w 2020 roku. Odbyły się wówczas cztery miodobrania, w których uzyskano 98 kg czystego produktu. W 2021 roku pozyskano 150 kg miodu, w 2022 – 200 kg. Służy do celów promocyjnych.
Między innymi dzięki tym działaniom Białystok został wyróżniony za działania na rzecz pszczół i innych owadów zapylających i dołączył do elitarnego grona „Miast Przyjaznych Pszczołom”.
Anna Kowalska