Jak przestać marnować żywność? 5 skutecznych sposobów

3 min czytania
Jak przestać marnować żywność? 5 skutecznych sposobów

Jak przestać marnować żywność? 5 skutecznych sposobów

Marnowanie żywności to problem, który ma konsekwencje etyczne, społeczne i ekonomiczne. Każdego roku wyrzucane są miliony ton jedzenia, dlatego pora z tym skończyć. Jak przestać marnować żywność? Przedstawiamy skuteczne sposoby, które możesz wykorzystać w swoim domu i zacząć ograniczać wyrzucanie jedzenia.

Planuj zakupy spożywcze z wyprzedzeniem

Jednym z najczęstszych powodów marnowania żywności jest kupowanie produktów, które nie są potrzebne lub których nie zdążysz spożyć przed upływem terminu ważności. Jak możesz rozwiązać ten problem? Wystarczy, że sporządzisz listę zakupów przed wizytą w sklepie. Zacznij od sprawdzenia, co masz w lodówce, a następnie zaplanuj posiłki z wyprzedzeniem na kilka kolejnych dni. Na liście koniecznie uwzględnij tylko te składniki, których rzeczywiście potrzebujesz. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko impulsywnych zakupów i maksymalnie ograniczysz marnowanie żywności.

Zamów dietę pudełkową

Co, jeśli nie masz czasu na planowanie tygodniowego menu dla Twojej rodziny? Wtedy możesz skorzystać z gotowych rozwiązań, dzięki którym nie musisz obawiać się marnowania żywności. Jedną z opcji jest dieta pudełkowa, np. dieta pudełkowa Katowice , Kraków czy Poznań. Catering możesz zamówić z dostawą do domu wystarczy sprawdzić zasięg dostaw usług cateringowych i wybrać odpowiednią miejscowość. Dzięki temu nie musisz chodzić na zakupy ani gotować, wystarczy, że będziesz jeść posiłki, które zamawiasz. To naprawdę skuteczny sposób na ograniczenie marnowania jedzenia.

Wykorzystaj resztki w kreatywny sposób

Resztki jedzenia, które często lądują w koszu, mogą stać się bazą do nowych, smacznych potraw. Wystarczy odrobina kreatywności, a przygotujesz pyszne zapiekanki, sałatki, farsze do pierogów lub też pasztety. Dla przykładu pieczywo, które stwardniało, świetnie nadaje się na grzanki do zupy lub bazę do puddingów. Natomiast resztki mięsa lub ryby możesz dodać do sałatek czy też zapiekanek.

Kreatywność w kuchni pozwoli Ci ograniczyć marnowanie żywności, a do tego sprawi, że rozwiniesz swoje kulinarne umiejętności.

Zamrażaj nadmiar jedzenia

Masz problem z nadmiernym wyrzucaniem żywności, która już się przeterminowała, a może znów ugotowałeś za dużo makaronu lub zupy? Nie wyrzucaj tego jedzenia, bo na pewno nie raz nie masz czasu na gotowanie obiadu, a wtedy chętnie sięgniesz po resztki z wcześniejszych obiadów. Wystarczy, że zamrozisz resztki z obiadu, pieczywo, nadmiar owoców lub warzyw. Ważne jest tylko to, abyś odpowiednio zapakował jedzenie przed włożeniem do zamrażarki. Najlepiej, jeśli umieścisz je w szczelnym pojemniku lub specjalnych workach do mrożenia.

Mrożenie żywności pozwoli Ci ograniczyć marnowanie jedzenia, ale też sprawi, że zawsze będziesz mieć zapasy domowego jedzenia. Możesz też zaoszczędzić sporo pieniędzy wystarczy, że kupisz np. masło w promocji i zamrozisz kilka kostek.

Zadbaj o odpowiednie przechowywanie żywności

Bardzo często marnowanie żywności wynika ze złego przechowywania produktów spożywczych. Dlatego ważne jest to, abyś dowiedział się, jak przechowywać jedzenie, by przedłużyć jego świeżość. Szczególnie dotyczy to warzyw i owoców niektóre z nich najlepiej jest trzymać w lodówce, a inne w temperaturze pokojowej. Natomiast suche produkty takie jak makarony czy kasze warto przechowywać w szczelnych pojemnikach, które chronią przed wilgocią i insektami.

Pamiętaj także o tym, że chłodzenie, mrożenie i próżniowe pakowanie to doskonałe metody na wydłużenie trwałości żywności. Regularnie kontroluj też daty przydatności jedzenia, a produkty z krótkim terminem trzymaj na wierzchu”, aby je szybciej zużyć i nie doprowadzić do ich zepsucia.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski