Światowe Mistrzostwa w Supraślu wyłoniły najlepszych mistrzów babki i kiszki ziemniaczanej

Święto smaków i tradycji w Supraślu przyciągnęło miłośników babki ziemniaczanej i kiszki. Tegoroczne mistrzostwa pokazały, że lokalna kuchnia wciąż zachwyca i inspiruje. Kto zdobył laury i jakie wyjątkowe przysmaki podbiły serca jury? Sprawdźcie pełne wyniki i dowiedzcie się, kto zasłużył na tytuł mistrza powiatu białostockiego!
- Supraśl rozgrzewa smakiem babki ziemniaczanej i kiszki – poznaj zwycięzców mistrzostw
- Najlepsze lokale i nalewki z powiatu białostockiego pokazują klasę – smakuj razem z nami!
Supraśl rozgrzewa smakiem babki ziemniaczanej i kiszki – poznaj zwycięzców mistrzostw
W Supraślu odbyła się kolejna edycja Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej, które zgromadziły pasjonatów tradycyjnej kuchni z całego regionu. Uroczystość wręczenia nagród poprowadził starosta Jan Bolesław Perkowski wraz z Norbim, co dodało wydarzeniu wyjątkowego charakteru. Wśród gości znaleźli się także Jacek Brzozowski, Wojewoda Podlaski, radny Michał Kozłowski oraz Henryk Suchocki z zarządu powiatu, którzy wspólnie wręczyli wyróżnienia najlepszym twórcom.
W kategorii indywidualnej za najlepszą babkę ziemniaczaną uznano przygotowanie Koła Gospodyń Wiejskich Perły znad Narwi z Suraża. Tuż za nimi uplasowała się Alina Ochrymiuk, a podium uzupełnił Dom Pomocy Społecznej “Trzy Dęby” z Choroszczy.
Jeśli chodzi o kiszkę ziemniaczaną, triumfowała Elżbieta Skarżyńska, która wyprzedziła KGW Zawykowianki oraz Zofię Amielańczyk.
Najlepsze lokale i nalewki z powiatu białostockiego pokazują klasę – smakuj razem z nami!
Wśród dużych producentów również nie zabrakło emocji. Najlepszą babkę ziemniaczaną przygotował Zajazd Leśny z Czarnej Białostockiej, który zdobył pierwsze miejsce. Na kolejnych miejscach znalazły się Siedlisko Czarny Dzięcioł oraz Restauracja Ququłka działająca w Hotelu Ibis Styles w Białymstoku.
Kiszka ziemniaczana najwyżej oceniona została również w Zajeździe Leśnym, a tuż za nim uplasowały się Kuźnia Smaku ze Studzianek oraz Restauracja Kawelin z Białegostoku.
Nie zabrakło też konkursu na najsmaczniejszy chłodnik – tutaj triumfowało Siedlisko Czarny Dzięcioł, a na podium stanęły także KGW Karakule oraz Małgorzata Dudojd.
W kategorii ogólnopolskiej na najlepszą nalewkę jury wskazało Michała Kozioła za nalewkę Kamczatka. Drugie miejsce przypadło Kazimierzowi Kniaziowi za Mirabelówkę, a trzecie Arturowi Tomaszowi Laskowskiemu za Kiszek Rozgrzewajkę.
Wśród nalewkowych specjałów z powiatu białostockiego najwyżej oceniono Mirabelówkę Heleny Owczarczuk. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Zawykach z nalewką Aroniowy Zawrót Głowy, a trzecie KGW Dobrzynianki za Nalewkę Miętową.
“Gratulujemy wszystkim uczestnikom wzięcia udziału w zaciętej rywalizacji! Starosta Jan Bolesław Perkowski wraz z Norbim poprowadził ceremonię uhonorowania twórczyń i twórców najlepszych potraw związanych nierozerwalnie z naszym pięknym i rozległym powiatem.”
Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej to nie tylko rywalizacja kulinarna, ale przede wszystkim święto regionalnych smaków i tradycji. To wydarzenie pokazuje, jak ważne jest pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego naszego powiatu i jak wiele talentów kryje się wśród mieszkańców. Już dziś można być pewnym, że kolejne edycje przyniosą jeszcze więcej pysznych niespodzianek!
Na podst. Powiat Białystok
Autor: krystian