Jak przyrządzić dobre sushi?

Sushi jest najpopularniejszą potrawą japońską, która stała się kulinarną wizytówką tego kraju, tak jak pizza w przypadku Włoch czy hamburgery w przypadku Stanów Zjednoczonych. Japońscy mistrzowie potrafią przygotować rolki sushi, które po przecięciu wyglądają jak małe arcydzieła, a kompozycja smaków zaspokaja nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nie trzeba być jednak mistrzem, aby przygotować sushi wysokiej jakości własnym sumptem. O czym należy wiedzieć?
Składniki wysokiej jakości
Wydawać by się mogło, że, pomijając ryż czarny czy jaśminowy, większość gatunków tego produktu niemal niczym się nie różni. Nic bardziej mylnego. Nie bez powodu w sklepach sprzedawany jest specjalny ryż do sushi, który w przypadku przygotowywania tej potrawy stanowi połowę sukcesu. Ze względu na to, że pokrywa go większa ilość skrobi, cechuje się o wiele większą kleistością. Do jego gotowania należy dodać ocet ryżowy w odpowiednich proporcjach i opcjonalnie nieco cukru kokosowego. Dzięki temu rolki nie będą się rozwalały, a całość nawet po pokrojeniu na okrągłe plastry będzie wyglądała efektownie.
Wybór odpowiednich ryb również jest ważny. W sushi najczęściej spotyka się wędzonego lub surowego łososia, tuńczyka z puszki lub w formie surowych kawałków, a nawet paluszki krabowe surimi. Ryby powinny być świeże, a w przypadku łososia zaleca się również wybór wersji dzikiej zamiast hodowlanej. Ta druga nie jest szczególnie zdrowa. Wystarczy powiedzieć, że lekarze zdecydowanie odradzają jedzenie łososia hodowlanego kobietom w ciąży i dzieciom. Do sushi w Japonii, tak jak w Polsce wygląda to w przypadku popularnych kanapek, można dodać najróżniejsze dodatki. Wejdź na stronę Sushi Warszawa i skorzystaj z naszych zestawów już dzisiaj!
Popularne dodatki do sushi
Do najpopularniejszych dodatków należą w tym wypadku włókna marynowanej tykwy, japońska rzepa czy pędy bambusa. Z produktów o wiele łatwiej dostępnych w Polsce warto rozważyć awokado, marchew, marynowane karczochy czy grzybki shitake. Istnieje sosów lub smarowideł, którymi można posmarować ryż przed nałożeniem dodatków. Niektórzy najbardziej lubią w tej roli serki na bazie twarożku, a inni przygotowują japoński sos kobe z majonezu i ostrego sosu sriracha.
Jak przygotować rolki sushi i jak je podawać?
Cienką warstwę ugotowanego ryżu nakłada się na arkusz z alg, a następnie pokrywa ją wybranym sosem. Składniki pokrojone w cienkie i długie kawałki układa się w linii poziomej przy bliższym brzegu algi, a następnie całość zawija za pomocą bambusowej podkładki i zlepia algi za pomocą odrobiny wody. Nadmiar dodatków może spowodować, że rolka nie będzie wyglądała estetycznie. Gotowe rolki następnie kroi się na okrągłe krążki o grubości od 2 do 4 centymetrów i układa na desce lub talerzu. Sushi podaje się wraz z chrzanem wasabi oraz sosem sojowym, w którym moczy się krążki używając pałeczek.
Dodatkowo do potrawy serwuje się marynowany imbir, który ma właściwości neutralizujące. Przegryzanie go podczas posiłku sprawia, że w kolejnych porcjach sushi wszystkie składniki są o wiele lepiej wyczuwalne. Niemal wszystkie potrzebne składniki można bez problemu kupić w większych sklepach spożywczych, delikatesach czy supermarketach.
Autor: Zewnętrzny materiał partnerski